Ny praktisk værkstedsbog åbner børns øjne for alverdens arkitektur!

Hvad er arkitektur? Hvordan tænker og arbejder arkitekter, hvilke metoder og materialer bruger de, og hvordan laver man selv modeller og collager?

Relevante spørgsmål, som arkitekterne Malene Abildgaard og Julie Dufour, ofte får i deres daglige arbejde med arkitekturformidling for børn. I eftersøgningen efter bøger, der kunne give børnene svar, fandt de to arkitekter ud af, at der ikke rigtig fandtes noget litteratur, der i øjenhøjde satte ord på og forklarede arkitekturens verden. En kendsgerning, de nu forsøger at ændre på med deres nye bog ’Byg, tegn og lær med alverdens arkitekter’.

’Byg, tegn og lær med alverdens arkitekter’ er tænkt som inspiration til, hvordan børn selv helt lavpraktisk kan arbejde med arkitektur og lave modeller derhjemme, men også som en introduktion til nogle af verdens mest kendte arkitekter og tegnestuer. Bogen er opdelt i 10 opgaver, der alle knytter sig til en bestemt arkitekt og bygningsværk. Til hver opgave er anført, hvilke materialer og redskaber, man skal bruge og en trin-for-trin-guide til, hvordan man udfører opgaven. For til at sidst at afsluttes med en kort præsentation af bygningsværket og arkitekten bag det.

Bogen er børnevenligt gennemillustreret af legende og kreative fotografier, der viser og inspirerer til, hvilke materialer man kan bruge i opgaven og berige fantasien med.

På pædagogisk vis udfordrer bogen børnenes blik på deres omgivelser, samtidig med at de får indblik i arkitektens tanker, metoder og inspirationskilder. På den måde bliver børnenes øjne åbnet for den æstetik og funktion, der knytter sig til det byrum og de bygninger, vi alle færdes i til hverdag, og bogen kan bruges som inspiration til selv at arbejde videre med metoderne og redskaberne.

Bogen er på den måde i god tråd med regeringens arkitekturpoltik fra februar 2014, som bl.a. ønsker, at ’børn skal møde arkitekturen som en kreativ arbejdsmetode.’ (Læs mere her: http://kum.dk/uploads/tx_templavoila/Dansk_lobende.pdf, s. 14-24)

Malene Abildgaard (f. 1979) og Julie Dufour Wiese (f. 1967) er begge arkitekt MAA, uddannet fra hhv. Arkitektskolen Aarhus og Kunstakademiets Arkitektskole København. De har flere års erfaring med arkitekturformidling, – undervisning og særligt hands-on aktiviteter for børn og unge i ind- og udland fra bl.a. Dansk Arkitektur Center.